Завдяки своїм біологічним особливостям, овочеві культури дуже вимогливі до вологи й чуйні до зрошення. На створення одного грама сухої речовини вони витрачають 600-900 г води, тобто значно більше, ніж інші сільськогосподарські культури.
У період росту рослини споживають велику кількість вологи, з якої більша частина йде на транспірацію листям і стеблами. Нестача води викликає несприятливі фізіологічні процеси, які ведуть до більш швидкого старіння рослин і зменшення врожаю в 2-3 і більше разів. При цьому надлишок вологи також згубно впливає на розвиток рослин: вони починають хворіти, а овочі стають несмачними, водянистими.
Сумарний обсяг води, що витрачається рослинами на транспірацію і фізичне випаровування для формування одиниці врожаю продуктивних органів, називається коефіцієнтом водоспоживання.
Культура | Коефіцієнт водоспоживання |
---|---|
Цибуля | 150-200 |
Морква | 80-120 |
Буряк | 60-90 |
Огірок | 100-150 |
Капуста | 250-300 |
Томат | 90-150 |
Перець | 200-250 |
Баклажан | 150-200 |
Картопля | 90-150 |
Враховуючи різні потреби рослин у воді та здатність їх кореневої системи витягувати воду з ґрунту виділяють 4 групи овочевих рослин:
-
Овочі, які потребують високої вологості грунту й інтенсивно витрачають воду. Це огірок, качанна й кольорова капуста, кольрабі, ріпа, редька, салат, редис. У таких рослин слабо розвинена коренева система і потужна листова поверхня, через яку випаровується багато вологи, тому вони не переносять посуху й потребують регулярних поливів.
-
Рослини, які потребують високої вологості ґрунту, але витрачають воду вельми ощадливо, - цибуля-ріпка, цибуля-батун, цибуля-порей, часник. У цих рослин дуже слабо розвинена коренева система й невелику листову поверхню. При порівняно невеликій витраті, води вони вимагають високої вологості грунту в першій половині вегетації.
-
Рослини, які потребують помірної вологості ґрунту, але витрачають воду інтенсивно, - столовий буряк, гарбуз, патисон, кабачок, перець, квасолю, горох, морква. Для них характерна потужна коренева система та потужна листова поверхня. Вони вимагають достатнього зволоження, але при його нестачі здатні витягувати воду з глибинних шарів ґрунту.
-
Рослини, що вимагають малої вологості ґрунту та витрачають воду економно, - томат, баклажан, петрушка й баштанні. Ці культури мають добре розвинену кореневу систему та хорошу регуляцію транспірації.
Для більшості овочевих рослин вологість грунту під час вегетації необхідно підтримувати на рівні 70-80% найменшої вологоємності (НВ). Загальна кількість води, яка випаровується протягом вегетаційного періоду з поверхні грунту та з рослин (транспірація), проникає в нижчі горизонти грунту, становить сумарне водоспоживання. Величина сумарного водоспоживання овочевих культур складається з трьох складових: атмосферних опадів, зрошувальної норми та витрати води з грунту (капілярного підняття).
Сумарне водоспоживання овочевих культур є основою для проєктування режимів зрошення. Воно залежить від біологічних і сортових особливостей культури, фаз розвитку, грунтових, метеорологічних, агротехнологічних та інших умов.
Крапельне зрошення для овочевих культур - це безальтернативний вид поливу, при якому ефективно використовуються ресурси і отримують стабільно високі врожаї.
Вода і розчинені в ній добрива (засоби захисту рослин та інші компоненти) доставляються безпосередньо до кореневої системи вирощуваної культури в точно дозованому кількості.
Крапельне зрошення давно зарекомендувало себе як ефективна технологія, яка допомагає виключити ризики неврожаю через нестачу вологи.
Базова комплектація системи крапельного зрошення
- Джерело водопостачання (насосна станція)
- Фільтростанція
- Вузол підготовки й внесення добрив
- Магістральний трубопровід
- Регулятори тиску
- Розвідний трубопровід
- Клапан вивільнення повітря
- Запірно-регулююча арматура
- Крапельні лінії
- Контрольно-вимірювальні прилади
Переваги крапельного зрошення
- Ефективність - доступ води відбувається безпосередньо в кореневу зону рослин;
- Урожайність овочевих культур підвищується в кілька разів з поліпшенням якості продукції;
- Економічність - витрата води, добрив, енергії, а також витрати на облаштування, обслуговування;
- Організація системи можлива на ділянках зі складним рельєфом і на схилах;
- Виключається ерозія грунтів;
- Грунт отримує сприятливі умови з урахуванням всіх потреб при вирощуванні культур.